rss
email
facebook
ikram

Pages

Oct 1, 2011

kita dah berubah?

kita semua dah berubah kan?”

luah seorang ukhti T di dalam telefon. Teringat sosok peribadi 2 ukhti tercinta yang baru pulang dari Jordan ketika itu, ukhti mantan usim,ukhti um & ukhti uniten. DIA pertemukan kami dalam ‘taman-taman syurga’ di bulan ramadhan, melerai rindu di rumahNYA.Betapa saya sangat bersyukur dengan masa & anugerah yang diberikan.Terbayang pula wajah akhwat kuis yang tidak dapat hadir. Sungguh,melihat akhawat fillah, energi terasa dicas semula, hilang segala beban dunia yang merunsingkan. Subhanallah! nikmat ukhuwwah tak terungkap, kan?

Lantas saya pun tersenyum dan menjawab,

ya ukhti, sebab…….. tarbiyyah kita berlainan.

mungkin sebab apa yang kita alami sekarang berbeza,kalau dulu, kita sama-sama time sekolah” luah ukhti T lagi.

ukhti, tarbiyyah berlainan ipt,kita berlainan  waqi’, berlainan qadhya, itu semua tarbiyyah yang mencorakkan kita.” Saya cuba menenangkan. Tidak dapat dinafikan, kami dulu sama-sama melihat benda yang sama, sama-sama menyentuh, sama-sama mendengar, sama-sama bermain, sama-sama berpaut,sama-sama bina sinergi,sama-sama menyantuni dan disantuni. Kami bermuayashah!

Terngiang pula kata-kata dari ukhti yang sangat saya kagumi, ukhti K.

Katanya : Mlmh ikin bukakan pintu utk kita, mlmh ros bawa kita masuk….

Pertama kali saya mendengar, tersenyum penuh makna. Ukhti K penuh sastera sentiasa tahu berbahasa dalam bahasa.

Saya perhati mana potensi & sikap yg dulu masih suam-suam kuku, kini terserlah di alam ipt.

Mehnah dan tribulasi di waqi’  masing-masing membentuk peribadi yang berbeza, ketahanan yang berbeza. Jika dilihat sahabat r.an.hum, berlainan seksaannya, kenapa? Kenapa tidak Allah takdirkan seksaan yang dikenakan semua sama? Sebab kemampuan itu berbeza bagi setiap individu.Namun seksaan itu tetap tidak lari dari objektif utamanya- untuk menyeksa agar rapuh keimanannya.

Bilal b Rabah – dijemur di tengah panas, diseret dengan kuda dibawa keliling Mekah

Khubaib – disalai dagingnya sehingga peluh dan lemak yang terbakar memadamkan api yang membakar.

Abu darda’-dibelasah kerana telalu izzah menyatakan keislamannya. Makin dipukul, makin lantang dia bersuara.

Abu Bakr-Hanya boleh beribadat di dalam rumah, tidak boleh menyeru kepada yang lain. Jika ingkar, perlindungan yang diberi akan terbatal.Bukan perlindungan diharapkan tapi redha tuhannya.Beliau tidak berputus asa, bahkan mencari jalan dengan membaca Al-Quran. Hanya membaca Al-Quran di rumah, mereka yang lalu lalang di rumahnya berasa tertarik apabila mendengar ayat-ayat suci.Maka, perlindungan pun terbatal.

Pendek kata,’ just name it’.Ah, sirah, pasti anda lebih arif berbanding saya.

Merenung kisah sahabat, saya renung kembali diri saya.Saya sentiasa cuba aplikasikan accountability dlm exam kehidupan. Allah campakkan kita di medan kampus yang berbeza. Ada akhawat yang dapat  bersama, ada yang keseorangan. Subhanallah, betapa cantik susunan Allah, betapa Allah sangat memahami kemampuan hambaNYA.Mana yang kurang muwassofatnya, Allah campakkan di ipt yg punya lebih muwassofat yg kurang. The key is -we must always believe in Him. 

Jika benar sudah berubah, jangan ditinggal kebaikan dahulu, istiqamahlah!
Jika benar sudah berubah, jangan dilupa ikrar kita
Jika benar sudah berubah, biarlah perubahan itu memberi nafas baru pada yang lain juga
Jika benar sudah berubah, biarlah perubahan itu memberi pulangan pada DnT
 Jika benar sudah berubah untuk Allah, moga Allah thabatkan hati mu, kuatkan langkah mu, moga Allah limpahkan ketenangan dalam dirimu


“ Jejak kita di bumi al-amin kini berubah ke fasa berbeza, tarbiyyah di bumi al-amin berlalu tidak bermakna tarbiyyah jiwa turut berlalu”

Ini hanya coretan ringkas stlh BERTAHUN LAMAnya meninggalkan dunia penulisan,banyak utk diungkap catat tapi tidak semua mampu diterjemahkan dgn bahasa.Saya tidak sehebat blogger@penulis lain dlm menulis,saya bdk baru belajar kalau salah tlg 'guide'kan ^^ .Jom tembak doa utk semua jadi hebat.

Hebat muwassofatnya, hebat tarbiyyahnya, hebat jati dirinya, hebat thaqofahnya! Semua ini untuk apa? Untuk islam, tarbiyyah, dakwah,  paling penting untuk rabb!
0 comment: